Alerta amb els ERTO del COVID-19. Que no se't oblidi registrar la jornada laboral dels teus treballadors!

Blog >>


Inspeccions de Treball a les empreses per controlar possibles fraus en els ERTO del COVID-19

Des de fa diverses setmanes, el Departament de Treball de la Generalitat ha iniciat una sèrie d'inspeccions a les empreses que han aplicat un ERTO als seus treballadors com a conseqüència de la crisi sanitària causada per la pandèmia del coronavirus. L'objectiu no és altre que el de perseguir el possible frau que aquestes puguin fer, beneficiant-se indegudament de les mesures de suspensió o reducció de la jornada laboral.

Es dóna el cas que algunes empreses, tot i realitzar un ERTO, obliguen als seus treballadors a continuar treballant, ja sigui en el lloc de treball físic o teletreballant, i a seguir prestant els seus serveis durant els dies o jornades que estan en ERTO i que haurien d'estar cobrant la prestació per desocupació.

En aquest sentit és important tenir en compte que si una empresa té empleats en situació d'ERTO, aquests no poden treballar ni al centre de treball ni des de casa. En el cas d'empreses que tenen empleats amb ERTO però que s'han incorporat a treballar un percentatge de la jornada, aquests han de treballar única i exclusivament aquesta jornada per la qual s'han incorporat. Cal anar amb compte amb les hores extraordinàries. En cap cas estan permeses mentre l’ERTO estigui vigent en una empresa, i a part d’això suposaria, a més, excedir el percentatge de reducció de jornada sol·licitat en l’ERTO.

El registre de jornada continua sent obligatori tot i la situació d'excepcionalitat que estem vivint, entre altres coses perquè les inspeccions de Treball també se centren en el registre de jornada.

Durant l'estat d'alarma es van publicar noves mesures al BOE relacionades amb el registre de jornada, per tal de garantir la protecció dels treballadors en els seus llocs de treball mentre durés aquesta situació i durant l'etapa de l'anomenada "nova normalitat". Una de les mesures implementades estableix que el fitxatge amb empremta dactilar serà substituït per qualsevol altre sistema com pot ser el biomètric facial.

Per continuar amb el registre de jornada laboral però adaptant-lo a les noves mesures de seguretat i higiene en el centre de treball i als empleats que duen a terme teletreball des de casa, s'han impulsat les solucions de control horari basades en el núvol. Aquestes centralitzen la informació en temps real dels seus empleats, independentment d'on estiguin ubicats. És el cas GoTime Cloud d'ZKTeco.

Les solucions de control horari en el núvol permeten realitzar el fitxatge d'entrada i sortida a el lloc de treball des d'un terminal, ordinador, tablet o mòbil a través d'un portal web específic, i s'ha convertit en la solució idònia per implementar el Teletreball i el Registre laboral a les empreses. Aquesta és una bona alternativa per tenir un control de la jornada laboral dels empleats, i més tenint en compte que és un dels elements requerits en les Inspeccions de Treball de les empreses.

És clar que tot i els ERTO i de la situació actual, les empreses han d'intentar fer les coses bé per evitar sancions, en el cas de tenir una inspecció de Treball. No és menyspreable la dada que un alt percentatge de les inspeccions es deuen a denúncies presentades de forma anònima i a través d'internet a Inspecció de Treball.

Demaneu-nos més informació

Tornar
Facebook
Google Plus
Twitter
Linkedin
Email